Kuharica, recepti i savjeti

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Predjela PredjelaJuhe JuheMeso MesoVariva i povrće Variva i povrćeRibe RibePrilozi PriloziJela od tijesta Jela od tijestaBrza hrana Brza hranaSlastice SlasticeNapici NapiciVegetarijana Vegetarijana. .
Home >> Savjeti o pripremi jela >> Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima

E-mail Ispis PDF

Hrana bogata prehrambenim vlaknima probavlja se dulje, te stoga uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi.

Cjelovita neprocesirana hrana, posebice žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenih vlakana, sporije prolazi kroz probavni sustav.

Osjećaj sitosti traje dulje nakon konzumacije ovakve hrane. Hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.

Save

Hrana bogata vlaknima:

- sušeni grah i grašak

- mahune i grašak

- kupus

- mrkva

- krumpir

- špinat

- kukuruz

- žitarice, kao zob i pšenica

- suho voće

- svježe voće (naročito jabuke, banane i naranče)

 



Baner
Božić, Nova godina, blagdanski stol, prijedlog jelovnika i slastica
Baner
Detektori plina, pokloni, webshop,