Božićno-uskrsni kolač (kruh)

Posted in Razna peciva

božićo Uskrsni Kruh1 kg brašna
2 cijela jaja
10 dkg margarina
10 dkg šećera
1 kockica kvasca (40 g)
1 žlica soli
4 dkg maslaca
5 dl mlijeka
limunova korica



Pomiješajte 2 dl mlijeka, 1 žličicu šećera i kvasac, pa stavite dizati na toplo.

Margarin, šećer, jaja, sol, limunovu koricu izmiješajte.

Dodajte preostalo mlijeko, brašno, dignuti kvasac i umijesite tijesto. Stavite dizati.

Još dvaput istucite tijesto i stavite dizati.

Kad se treći put tijesto digne, podijelite ga u dva dijela.

Svaki  taj dio podijelite još na dva dijela i  razvucite u dužu traku.

Dva dijela stavite u križ. Dobit ćete 4 kraka.

Tri kraka ispletite u pletenicu, savijte u krug, a  četvrti dio savijte ispod kolača.

Premažite jajima, ostavite još malo dizati i ispecite.

Priče iz bakine kuhinje