Kremšnite "Zagrebačke"

Posted in Kolači

zagrebačke kremšniteTijesto:
4 žutanjka
25 dkg šećera
2 male šalice mlijeka
3 šalice ulja
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo
snijeg od 4 bjelanjka
3 žlice kakao praha

Žuti nadjev:
5 žutanjaka
4 žlice šećera
1 vanili šećer
6 žlica brašna
8 dcl mlijeka
15 dkg maslaca

Bijeli nadjev:
5 bjelanjaka
10 žlica šećera

Tijesto:
Miješajte žutanjke sa šećerom pjenasto, dolijte ulje i miješajte dok masa ne postane pjenušava.
Dodajte mlijeko.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo i umiješajte u smjesu žutanjaka.
Dobro izmješajte da ne bude grudica.
Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Masu prepolovite; jedan dio ostavite žut, a u drugi dio umiješajte kakao prah.
Svaki list tijesta (žuti i smeđi) pecite odvojeno u prethodno zagrijanoj pećnici 20ak minuta na 180ºC.

Žuti nadjev:
Pomiješajte žutanjke, šećer i vanili šećer sa brašnom, dolijte mlijeko i sve stavite kuhati na laganu vatru.
Neprestano miješajući da ne zagori, kuhajte dok krema ne bude kuhana, odn. dok se ne zgusne.
Ohladite dobro.
U ohlađenu kremu umiješajte maslac.

Bijeli nadjev:
Bjelanjke miksajte u čvrsti snijeg, dodajte šećer i dobro izmješajte.
Dobiveni snijeg kuhajte na pari dok se ne počne odvajati od stijenki posude.

Glazura od čokolade:
10 dkg čokolade za kuhanje natrgajte na komadiće, dodajte 1 žlicu mlijeka, 1 žlicu maslaca i lagano otopite na pari (ili najmanjoj vatri na štednjaku).

Slažite redom: smeđi biskvit namažite žutim nadjevom, poklopite žutim biskvitom.
Preko žutog biskvita premažite bijeli nadjev.
Preko svega prelijte glazuru od čokolade.

Priče iz bakine kuhinje