Krostata od šljiva

Posted in Kolači

krostata od šljivaTijesto:
2 jaja
25 dkg šećera u prahu
25 dkg margarina
50 dkg brašna
1 pecilni prašak
naribana korica od 1 limuna
3 žlice kiselog vrhnja

Nadjev:
1 kg šljiva
10 žlica šećera
1 vanili šećer
1 žlica cimeta
1 žlica krušnih mrvica
3 žlice ruma

Tijesto:
Pjenasto umutite jaja i šećer, dodajte na listiće izrezan margarin i miješajte.
Dodajte zatim brašno pomiješano sa pecilnim praškom i zamijesite lagano.
Dodajte limunovu koricu i kiselo vrhnje.
Zamijesite do kraja glatko tijesto, koje podijelite u 2 dijela.
Zamotajte ih u foliju i ostavite u zamrzivaču 20ak minuta.
Jedan dio ohlađenog tijesta lagano pobrašnite i razvaljte na debljinu 1,5 cm.
Kalup za krostatu namastite ili obložite papairom za pečenje, pa ga obložite razvaljanim tijestom.
Neka vam malo tijesta prelazi preko rubova kalupa.
Lagano utisnite i stavite peći 15 minuta na 180ºC, samo toliko da lagano požuti.

Za nadjev:
Šljive operite i osušite, te očistite od koštica.
Pospite ih šećerom, vanili šećerom, cimetom, rumom i krušnim mrvicama i izmješajte.
Rasporedite nadjev po polupečenoj krostati.
Drugi dio tijesta razvaljajte u oblik kalupa i pokrijte nadjev od šljiva ili napravite trake kojima ćete prekriti nadjev od šljiva.
Tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta, pa sve vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta odnosno dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.
Po želji, drugi dio tijesta ne morate stavljati, iskoristite ga za drugu krostatu.

Još vruć kolač pospite šećerom u prahu.

Priče iz bakine kuhinje