Krostata od šljiva

Posted in Kolači

Za tijesto:

2 jaja

25 dkg šećera u prahu

25 dkg margarina

50 dkg brašna

1 pecilni prašak

naribana korica od 1 limuna

3 žlice kiselog vrhnja

Pjenasto umutite jaja i šećer, dodajte na listiće izrezan margarin i miješajte. Dodajte zatim brašno pomiješano sa pecilnim praškom i zamijesite lagano. Dodajte limunovu koricu i kiselo vrhnje. Zamijesite do kraja glatko tijesto, koje podijelite u 2 dijela. Zamotajte ih u foliju i ostavite u zamrzivaču 20ak minuta.

Jedan dio ohlađenog tijesta lagano pobrašnite i razvaljte na debljinu 1,5 cm. Kalup za krostatu namastite ili obložite papairom za pečenje, pa ga obložite razvaljanim tijestom. Neka vam malo tijesta prelazi preko rubova kalupa. lagano utisnite i stavite peći 15 minuta na 180ºC, samo toliko da lagano požuti.

 

Za nadjev:

1 kg šljiva

10 žlica šećera

1 vanili šećer

1 žlica cimeta

1 žlica krušnih mrvica

3 žlice ruma

Šljive operite i osušite, te očistite od koštica. Pospite ih šećerom, vanili šećerom, cimetom, rumom i krušnim mrvicama i izmješajte. Rasporedite nadjev po polupečenoj krostati,

Drugi dio tijesta razvaljajte u oblik kalupa i pokrijte nadjev od šljiva ili napravite trake kojima ćete prekriti nadjev od šljiva. Tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta, pa sve vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta odn. dok kolač ne dobije zlatno žutu boju. Po želji, drugi dio tijesta ne morate stavljati, iskoristite ga za drugu krostatu.

Još vruć kolač pospite šećerom u prahu.

Priče iz bakine kuhinje